fbpx

Duon blir en trio

Balkefors & Ponsiluoma ökar nu sitt fokus på chefsuthyrning för tillfälliga uppdrag. Behovet är stort och kompetensen finns. Snabbhet och flexibilitet är nyckelorden. Ansvarig för matchningen är Anders Edin, ny hos B&P.

Interim management, alltså tillfälligt ledarskap, är ett snabbt växande behov inom både näringslivet och offentlig förvaltning. Sedan lång tid etablerat i storstadsregionerna, men växer allt mer.

Chefer eller kvalificerade specialister hyrs in med kort varsel för att med full effektivitet från dag ett leda verksamheten under en övergångsperiod i väntan på en permanent lösning eller för att ta företaget genom ett förändringsarbete som kräver ett speciellt ledarskap.

Andra sidan

– Vår roll är att på mycket kort tid hitta rätt person för uppgiften. Vi har ett brett nätverk och god insikt om regionens arbetsgivare. Därför kan vi matcha samman behov och kompetens. Det säger Anders Edin som nu knutits till Balkefors & Ponsiluoma Chefsrekrytering som interimansvarig. Med sig i bagaget har han mångårig erfarenhet från ledande roller hos bland annat Sandvik, vindkraftföretaget Vestas och nu senast Sandviken Energi.

– Min egen främsta styrka är att jag förstår kundbehovet efter att ha suttit på andra sidan i så många år, säger han själv.

– En vetgirig och nyfiken person som suger i sig nya kunskaper som en svamp. Och som gediget erfaren chef och ledare har han ett eget kontaktnät som kompletterar det vi har sedan tidigare, fyller nya kollegan Ylva Ponsiluoma i.

Ökat intresse

Att interim management blivit så stort beror på att dagens arbetsmarknad ställer högre krav på snabbhet och flexibilitet än gårdagens. Från att en chef eller specialist säger upp sig till nästa kan vara på plats tar det oftast runt sex månader. För att inte tappa tempot under den perioden väljer företagen allt oftare att i väntan på en permanent lösning hyra in seniora konsulter som med sin erfarenhet kan jobba med full effektivitet från första dagen. Eller också kan uppdragen handla om att genomföra ett stort förändringsarbete som kräver en viss kompetens innan en mer långsiktig chef tar över.

– Vi ser ett klart ökat intresse för interimslösningar, säger Torgny Balkefors.

Brobyggare

Chefsrekryterarna från Gävle, som främst verkar inom triangeln Sundsvall – Uppsala – Dalarna, betraktar sin egen roll i sammanhanget som brobyggarens.

– Utmaningen är att göra kompetensen känd för dem som sitter på behoven. För tillgången på väldigt kvalificerade seniora konsulter finns sedan Sandvik och andra storföretag organiserat om och många erfarna chefer valt att bli egna företagare, säger Ylva Ponsiluoma. Genom att knyta till sig Anders Edin vill Balkefors & Ponsiluoma få möjlighet att jobba mer proaktivt med att föra samman behovet och kompetensen. Anders som för övrigt blev rekryterad till sitt förra jobb på Sandviken Energi av just B&P.

Men nu är han själv en i duon som blivit en trio.

Fakta / Anders Edin

Ålder: 43 år

Familj: Gift med Sara och sonen Isak samt hunden Stella.

Bor: Hagaström, Gävle

Bakgrund: Uppväxt i Torsåker. Därefter studier på KTH med examensarbete som resulterade i jobb på Sandvik. 11 år inom Sandvik Material Technology AB i olika chefstjänster. Därefter 5 år inom Vestas Wind som servicechef. Kommer senast ifrån Sandviken Energi i en tjänst som Affärsområdeschef.

Fritidsintressen: Segling med familjen och landsvägscykling.

Bästa tipset för en interimchef: Att vara beredd på att våga prova uppdrag inom olika typer av organisationer.

Viktigt att tänka på när du som chef anlitar en interimchef: Våga tänka brett för att få tillgång till flera kompetenta kandidater.

 

Mats Jonsson

[email protected]

balkeforsponsiluoma
Meny