fbpx

Hyrchefen Viktor brinner för ledarskapet

För interimchefen Viktor Dahlqvist är ledarskapet nummer ett och specialistkunskaperna möjligen två eller tre.

– Misslyckas jag med att leda medarbetarna spelar det ingen roll hur bra jag själv är på detaljerna, för det kan aldrig kompensera den insats som teamet utför, säger han.

När Viktor Dahlqvist såg en interimchef framför sig var det länge en äldre herre i slutet av karriären med enorma erfarenheter och stor vishet.

Nu vid 32 års ålder är han där själv som inhyrd chef för en nystartad grupp inom Gävle kommuns IT-avdelning som ska verka för att slutanvändarna får tillgång till rätt hård- och mjukvaror samt den kompetens de behöver för att ha optimala förutsättningar att lösa sina uppgifter.

– Det finns interimuppdrag som passar olika personer olika bra beroende på vilken erfarenhet man har, konstaterar han.

Zoomar ut

Storviksbosatte civilingenjören Viktor Dahlqvist med fyra barn i familjen har sin yrkesbakgrund inom stålindustrin. Efter att ha studerat materialvetenskap på KTH kom han till Ovako som processutvecklare, lämnade företaget som produktionschef och gick vidare till Outokumpu i Avesta som fabrikschef.

Där kände han att själva ledarskapet intresserade honom mer än att själv vara specialisten som gräver sig djupt ner i detaljkunskaperna.

– Jag gillar bättre att zooma ut och se helheten.

Viktor startade eget konsultföretag, började snegla mot interimbranschen, kom i kontakt med Balkefors&Ponsiluoma och fick en bra känsla för det som kommit att komplettera rekryteringsföretagets utbud av tjänster.

Några erbjudanden tackade han nej till eftersom de inte gick ihop med ambitionen att vara en bra och närvarande småbarnsförälder.

Från grunden

Men när Gävle kommun i augusti snabbt behövde en chef till sin nya grupp med inriktning på att skapa väl fungerande digitala arbetsplatser sade Viktor ja tack. Detta trots begränsade kunskaper om just IT.

– Min enda erfarenhet var som irriterad användare, skrattar han.

Uppdraget var från början tänkt att pågå till årsskiftet, men det är redan förlängt till slutet av mars. Uppgiften var inte bara att tillfälligt ta över en redan fungerande enhet, utan att bygga upp verksamheten från grunden.

Hur har det gått? Jo, enligt Anders Olsson, Gävle kommuns IT- och utvecklingschef, har det fungerat jättebra.

– Viktor är väldigt duktig och har snabbt satt sig in i verksamheten. Som interimchef har han haft en kortare startsträcka än vad en ordinarie skulle ha fått. Sedan tidigare var Viktor redan en erfaren chef, så den rollen har han inte behövt någon inskolning i hos oss.

Anledningen till att Gävle kommun valde en interimlösning i det här fallet var att man inte lyckats rekrytera en ordinarie chef och att chefen på nästa nivå, den som skulle rekrytera, dessutom slutade mitt i processen.

– I det läget kunde vi inte vänta längre. Vi behövde en snabb lösning och det fick vi på det här sättet. Vi är väldigt nöjda, säger Anders Olsson.

En fördel

Själv känner Viktor Dahlqvist sig styrkt i att det är ledarskapet som är hans huvudspår i yrkeslivet. Och han ser inga problem i att leda andra inom en bransch där han själv saknar specialistens kunskaper. Det kan ibland till och med vara en fördel, menar han.

– Oavsett bransch handlar ledarskap till stor del om att se till att det finns planer, följa upp planerna och agera på avvikelser. Samtidigt som fokus bör vara att skapa trygghet i organisationen, inspirera och engagera medarbetare, jobba med arbetsmiljöfrågor och ha ett bra kundtänk.

– Många har felaktigt bilden att ledare måste vara väldigt duktig inom det område man leder. Det kan i och för sig vara en fördel rätt använt. Men det kan också vara en nackdel om man leder genom detaljer. Misslyckas jag med att leda medarbetarna spelar det ingen roll hur mycket detaljkunskaper jag har för det kan aldrig kompensera för den insats som teamet kan utföra.

 

Skillnaden att vara inhyrd jämfört med ordinarie chef?

– Man måste lära sig uppdraget snabbt eftersom man har begränsad tid på sig. Det gäller att prioritera hårt vad man lägger energin på så att man kan börja skapa värde så fort som möjligt.

– Jag har i och för sig alltid haft den drivkraften men det blev extra tydligt i interimuppdraget. Uppdragsgivaren måste få värde för pengarna det kostar att ha mig här.

Du uppmanade din chef att inte curla med dig?

– Ja, det stämmer. Jag ville verkligen komma in i det här uppdraget så fort som möjligt. Då var det bättre att jag fick alla problem slängda över mig på en gång så fick jag lösa det efter bästa förmåga. Det visade sig vara en bra ingång. Jag kände att jag ganska snabbt kunde ge värde tillbaka.

Varför passar det dig att jobba som interimkonsult?

– Jag tycker om och drivs av att snabbt sätta mig in i nya situationer, lära känna nya människor, lära mig av nya processer. Jag tycker om när det händer saker.

Blir du annorlunda behandlad av medarbetarna för att du ”bara” är en interimchef som ändå försvinner om några månader?

– Nej, jag tror det är för abstrakt att tänka så. Det sociala samspelet är här och nu. Nej, jag har inte känt av något sådant.

Stannar du hos Balkefors & Ponsiluoma?
– Ja, gärna om de hittar rätt uppdrag åt mig. Jag har fått bra support därifrån. Det har varit toppen.

Fakta / Viktor Dahlqvist

Ålder: 32 år.

Familj: Fru och fyra barn varav två som bonus.

Bor: Villa i Storvik.

Intressen: Tränar, läser böcker och tittar på film.

Bakgrund: Studerat materialvetenskap på KTH och haft olika chefsroller på Ovako och Outokumpu.

Aktuell: Som interimchef inom Gävle kommuns IT-avdelning förmedlad av Balkefors&Ponsiluoma.

Meny